zondag 21 juli 2013

Juli-naaisels op een rijtje

We zitten voorbij de helft van de eerste vakantiemaand en hier komen de naaisels van de voorbije weken.

1. Ik moest gewoon beginnen met het afwerken van Luna's jurkje. Toen ik ooit de K3-jurkjes zag met taartjes, wilde ik er kost wat kost ook eentje maken voor Luna. 

Van zodra ik het gepaste stofje vond natuurlijk. Alhoewel, van zodra... Ik zag het op een stoffenbeurs - ik vermoed al anderhalf of 2 jaar geleden. Iemand had de rol in haar handen en er zat niet veel meer op. Ik wou vooral niet te verlangend kijken, want dan had ze misschien wel door wat ik wou en dan weet je maar nooit. Ik zette het dus even uit mijn hoofd en ging verder rondkijken. Toen ik terugkwam, lag de rol er nog steeds met de stof eromheen. De dame van het kraam lichtte me nog in over de prijs, maar dat viel goed mee en ik wilde deze zeker hebben. Ik moest natuurlijk ook nog een patroon vinden dat het even mooi maakte en dat vond ik in de lente van 2012 in een Ottobre. Het patroon begon maar vanaf 128 en Luna moest nog 7 worden (122). Ik zou het een beetje aanpassen, maar het is er nooit van gekomen. Deze lente ben ik er wel aan begonnen in een 128 en hoewel de lerares zei dat het best meeviel, heb ik toch wel wat gesukkeld. Ik herken nu wel al fouten in patronen en kan daar sneller op inspelen, maar het was een prutswerk. Elke dinsdag ging voorbij en het geraakte maar niet af. Tot begin juli. Bijna te mooi om het haar te laten dragen, maar daar moet ik me over zetten en aangezien Luna af en toe zelf haar keuze maakt in de kast, laat ik haar maar doen. 



2. Het blijft maar warm weer en de kinderkamer is onder het dak, dus het is daar 's avonds ook nog warm. Toen we begin dit schooljaar de kinderkamer een beetje herinrichtten, kregen de kinderen elk een nieuw dekbed uit de Zweedse winkel.
Ik kocht ook de lichtere versie in stof om er ooit eens iets mee te maken. Het werden een gewoon simpel laken en kussensloop voor tijdens de zomer. 


3. Tias werd uitgenodigd op het feestje van Anton, maar wat wilde Anton graag als cadeautje? Tias antwoordde meteen: "Een drakenpak, want hij wilde dat van Eppo niet meer uitdoen toen we over ridders, draken en prinsessen leerden." Oei, verkleedkleren zijn vrij duur en zelf maken lijkt me bij een draak niet zo gemakkelijk. Ik ging op zoek op het wereldwijde web. Een tijdje terug stond er een reactie van een lezer op mijn blog en het bleek dat het een naaiende mama was van een van mijn leerlingen. Toen ik op zoek ging naar ideeën voor het drakenpak, zag ik toevallig hetzelfde bekende meisje dat bij mij zedenleer volgt en ben ik beginnen uitrekenen hoe oud ze zou zijn geweest op de foto. Ik ben stof gaan kopen en ik heb de handleiding van de naaiende mama gebruikt om aan het cadeau te beginnen. Ik voerde de cape ook, maar niet om hem dubbelzijdig te kunnen dragen, maar eerder voor de afwerking. Tias mocht de buitenkant al eens passen en vond dat er iets moest komen om vast te houden, zodat hij kon vliegen. Twee lusjes dus. Als je hem openlaat, zijn de vleugels nog ruimer natuurlijk. 
Ik heb Tias min of meer beloofd dat hij tegen Halloween ook een drakencape krijgt, waarop Luna antwoordde dat ze tegen carnaval een pakje wilt van een popster. Ze zal zelf een ontwerp maken. Dat belooft.   

Nog een foto met de jarige. Tias had voor de gelegenheid zijn ridder-draken-T-shirt aan. 
4. Ook dit is een beloofd cadeautje, maar dan aan mijn collega Elke. Een paar maanden geleden kwam ze trots vertellen dat ze een meisje verwachtte. Ik dacht meteen: "Wat zou ik kunnen naaien als cadeautje?" Ik wist niet meteen iets, maar wel de stof die ik zou gebruiken. Ik heb ooit deze en deze gilet gemaakt voor Luna met de bedoeling om vooral iets met de popjes te doen, maar Luna koos de omgekeerde versie. Ik had dus nog veel stof over en ik kocht nog nicky velours bij om een bijpassend broekje te maken. 



5. Ik zat nog maar eens te genieten van de vele stofjes op de site van De Stoffenkamer toen ik de astronautenstof zag. Ik vertelde aan Tias dat deze stof licht geeft in het donker en dan wist hij genoeg. Hij wilde een shortje, liefst nog voor het einde van het schooljaar om met de juf en de klasgenoten in het donker te kunnen kijken, maar dat is niet meer gelukt. Hij kruipt nu af en toe in de kelder met zijn shortje. 
Op een avond was het trouwens af, dus vond ik dat Luna ook nog wel shorten kon gebruiken. Ik had nog stof liggen dat ik denk ik 2 of 3 jaar geleden al kocht op de stoffenbeurs. Het patroon van wat ik wilde maken was er toen niet en ik heb het nadien ook niet meer besteld. De stof bleef dus liggen tot deze week. Twee shorts af en Luna kan morgen voor het eerst op sportkamp vertrekken.