donderdag 25 juli 2019

Waarom de 3 biggetjes me zullen motiveren om de Refugee Walk te stappen.

Net zoals de voorbije 2 jaren heb ik me ingeschreven voor de Refugee Walk van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Ik schreef toen een tekst over mijn werk in het vluchtelingenkamp in Cecina, de vriendschap die ontstaan is met een van de Kosovaarse families en / of mijn werk in de klas. Wat kan ik daar nog aan toevoegen?

De maand juni was een maand met heel veel werk voor school en ik wilde ontspannen, maar dat lukte bijna niet. Bij een van mijn boodschappen zag ik aan de kassa het boek ‘De bijenhouder van Aleppo’ van Christie Lefteri liggen. Het sprak me meteen aan door de titel en de kaft. De korte inhoud boeide me nog meer, maar ik liet het liggen. Ik had toch geen tijd om te lezen en ik had voor deze zomer nog genoeg boeken te lezen. Een tweede keer werd ik opnieuw aangetrokken tot dat boek en kocht ik het wel. Het was mijn motivatie om me door die rapporten te worstelen, zodat ik er snel aan kon beginnen. Vandaag heb ik me op de meest koele plek genesteld, de ventilator nog even aangezet en met genoeg water bij de hand mijn boek eindelijk uitgelezen, want het is een boek dat ik af en toe eens moest wegleggen. Op de kaft staat vermeld: “Het opent je ogen” en dat doet het echt! Letterlijk en figuurlijk. Ook in het boek worden ogen geopend, maar daarvoor moeten jullie het boek zelf lezen.

Het boek is fictie, maar vanuit een hart voor vluchtelingen geschreven. In de zomers van 2016 en 2017 werkte de auteur Christie Lefteri als vrijwilliger bij een opvangcentrum voor vluchtelingen in Athene. Op het einde van haar boek schrijft ze dat ze die ervaringen daar nadien maar niet kon loslaten. Dat gevoel herken ik enorm. Dit jaar is het 20 jaar geleden dat ik een half jaar in Cecina, Italië vertoefde. Mijn vrijwilligerswerk daar zet me er nu nog steeds toe aan om met mijn leerlingen over vluchtelingen te praten, af en toe een steentje bij te dragen bij de plaatselijke vzw Een Hart Voor Vluchtelingen én de Refugee Walk te wandelen. ‘De bijenhouder van Aleppo’ heeft me nog meer gemotiveerd.

Meer naar het einde van het boek zit een jonge vluchteling plots onder een tafel. Iemand vraagt hem waarom hij daar zit. Hij antwoordt dat de tafel zijn huis is en hij daar veilig zit. Net zoals bij de drie biggetjes: het sterkste huis blijft staan. “Wie bouwt er nu een huis van stro?” wordt er ook nog gevraagd. Ik vond dat zo’n sterk beeld en vroeg me dan af of de schrijfster er zelf is opgekomen of het verband ooit heeft horen leggen door een van de vluchtelingen waar ze mee sprak. Kinderen houden van sprookjes en het zou niet mogen dat ze die op deze manier moeten linken aan hun eigen trieste levenservaring. Nuri, het hoofdpersonage uit Syrië, vertelt over hoe zijn zoontje bang was van water. Hij had al zoveel verschrikkelijke verhalen gehoord over landgenoten die over water moesten en bootjes die kapseisden dat hij zelfs niet meer onder een douche durfde te staan. Hij wou dat niet meemaken, maar wist wel dat het de weg was naar een veiligere plaats waar huizen niet kapot konden gaan. Van zijn vader had hij een sleutel gekregen als symbool voor het veilige huis waar ze ooit zouden wonen.

Het beeld van de tafel dat een huis werd, de drie biggetjes en de hoop dat het boek ook wel uitstraalt hebben me nog meer gemotiveerd. Bij het lezen ervan dacht ik ook terug aan een tekening van een van mijn leerlingen. 11.11.11. riep in het najaar de scholen en verenigingen op om zelf affiches te maken op een van hun sjablonen in het kader van de actie ‘Allemaal mensen’. Een jongetje uit Syrië wilde een affiche maken over veilig naar school kunnen gaan. Ik vroeg hem hoe zijn school eruit zag en hij antwoordde: “Kapot.” Zijn uiteindelijke tekening was een schoolgebouw met grote zwarte gaten en een kanon met bommen. Dat beeld zei meer dan 1000 woorden.

In een andere school bracht een leerling het boek ‘Op de vlucht’ van Pim van Hest en Aron Dijkstra mee. Het is een prentenboek voor jonge kinderen, waarbij de beelden voor zich spreken. De tekst kan erbij, maar hoeft niet. Grote zwarte vogels beelden het onheil uit en het kleine meisje waarover het hier gaat, tekent in het begin een witte vogel op een kapot geschoten muur. Die witte vogel zal haar als teken van hoop door het boek vergezellen. Ook hier was er het beeld van vernielde gebouwen en de hoop die mensen willen koesteren en hen probeert recht te houden.

We mogen niet onderschatten welke weg mensen hebben afgelegd voor ze hier bij ons aankomen. Niet alleen de fysieke lange weg, maar ook emotioneel. Een mens verlaat niet zomaar zijn geboorteland en ook tijdens de reis moeten er heel wat emotionele en fysieke obstakels overwonnen worden. Als je uiteindelijk je doel hebt gehaald, heb je opnieuw een weg af te leggen om hier asiel aan te vragen bijvoorbeeld. Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil op dat moment nieuwkomers informeren en hen bijstaan waar mogelijk. Die mensen hebben recht op informatie die voor hen o zo belangrijk is. Daar wil ik hen bij helpen door mee te stappen aan de Refugee Walk.

We zijn momenteel met een team van 7 en wandelen vanuit ons hart. Ikzelf heb de voorbije weken al een aantal trainingen achter de rug, zoals de meeste recente wandeling van Adinkerke tot in Nieuwpoort, goed voor 28,82 km. Verschillende van mijn wandelcollega’s hebben er ook al een aantal serieuze trainingen op zitten en samen willen we voor die 40 km gaan eind september.

Wij zijn nog op zoek naar sponsors die ons én het goede werk van Vluchtelingenwerk Vlaanderen willen steunen. Hoe? Heel simpel. Ga naar www.refugeewalk.be, kies voor ‘sponsor een stapper’ en zoek ons team Wandel met je hart. Door daarop te klikken, kom je ook bij de knop STEUNEN terecht en de rest wijst zichzelf uit. Je kan eventueel een berichtje plaatsen als je het iets persoonlijker wil maken en anoniem steunen is ook mogelijk. De rechtstreekse link naar onze sponsorpagina is: https://www.refugeewalk.be/project/20985. Normaal gezien krijgen wij nadien een mailtje dat we gesponsord werden.

Alvast hartelijk dank. We zullen ze stappen, die kilometers!

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is meer dan alleen een startpunt. Daarover is alles te lezen op https://www.vluchtelingenwerk.be/. Op de website van de Refugee Walk (www.refugeewalk.be) staat meer informatie over de tocht zelf.

Sportieve en gemotiveerde groeten,

Sara

P.S. De sponsors die ik persoonlijk ken, komen net zoals de voorbije twee edities op een wandelaartje aan mijn rugzak te hangen. Er hangen nu twee wandelaars aan en deze blijven me ook nog steeds vergezellen tijdens mijn wandelingen. Stap jij ook mee?

O ja, ik zou ook graag 3 biggetjes aan mijn wandelrugzak willen hangen. Indien iemand daarvan een sleutelhanger heeft ofzo, zou dat super zijn.