dinsdag 14 april 2020

Paasspel editie 2020

Toen het geheim van de paashaas hier bekend werd, vond Tias het jammer dat hij dan geen eitjes meer kon zoeken. Sommigen vinden het inderdaad vreemd om nog eitjes te zoeken als je weet dat je ouders die daar verstopt hebben en niet de paashaas, maar daar heb ik twee jaar geleden een alternatief voor bedacht. Ik heb toen voor het eerst een paasspel in elkaar gestoken voor hier in huis. Sindsdien vraagt Tias al maanden vooraf of ik zeker ook dit jaar een nieuw spel in elkaar steek. Vorig jaar heb ik dat ook gedaan, maar vond Luna het iets minder. Helaas heb ik daar toen geen verslagje van gemaakt. Luna had me voor dit jaar een aantal hints gegeven omtrent het onderwerp van het spel, zodat ze het wel leuk zou vinden.

14 april 2020. Twee dagen na Pasen en 1 dag na Paasmaandag. Gisteren hebben we ons spel gespeeld, maar normaal gezien was Luna gisteren naar zee vertrokken om met de groep van Scala verder te werken aan hun theaterproductie en zouden Tias en ik vandaag naar Texel vertrekken om er te geocachen. Een virus bepaalde daaar anders over. Dat dit niet doorgaat, is nu nog steeds soms lastig, maar we proberen het musical- en Texelgevoel naar Gent te halen en dat om te beginnen met het paasspel van dit jaar. 

Hoe het in elkaar zat.

Er zijn twee verschillende kleuren briefjes verstopt in kindereitjes en allerlei andere eitjes die we verzamelden. Luna' s kleur is blauw en die van Tias is groen. 

Op tafel ligt een kaartje (Wie zoekt die vindt eitjes. Veel succes Luna en Tias.) Door de gekleurde namen kunnen ze afleiden welke kleur voor hen is. Er liggen ook 4 pakjes met vier verschillende cijfersloten op tafel. Het kuiken is een traditie. Tias maakte deze in de eerste kleuterklas en heeft sindsdien nog geen enkel jaar Pasen gevierd zonder het kuiken. De band met 'zijn juf Astrid' is er ook nog steeds. 




Voor Luna zitten er in de eitjes vragen over musicals en voor Tias zijn het coördinaten van plaatsen op het eiland Texel.  De vragen en coördinaten zijn steeds in twee geknipt en te herkennen aan een symbooltje. Het spel wordt gespeeld zonder verdere uitleg. Net zoals bij een escaperoom is het aan de spelers om de hints te ontdekken. Er zitten ook 3 cijfertjes verstopt op witte blaadjes. In elk gewoon kindereitje passen twee kleine chocolade-eitjes, dus er valt al iets te snoepen tijdens het spel. 


De code (312) op de witte blaadjes is voor een pakje waar 2 antwoordbriefjes in zitten in de kleuren die bij de kinderen horen. Er zitten ook nog wat extra paaseitjes bij. Van zodra ze deze kunnen openen, kunnen ze vragen beginnen opzoeken en antwoorden of coördinaten ingeven in Google Maps om Texel te verkennen. Laptops, smartphones en tablets zijn dus toegestaan. De antwoorden komen in een woordraadsel met een verticale oplossing. 




Van de verticale oplossing moet van elke letter een waarde gezocht worden (A=1, B=2, …). Daar horen sommen bij die tot een code komen van 3 cijfers voor 2 andere pakjes op tafel. (916 voor Tias en 152 voor Luna)

In de pakjes zit een briefje met een verwijzing naar een plaats in hun kamers waar een klein cadeautje ligt en paaseitjes. Tussen de paaseitjes zit een nieuwe code. Als de kinderen beide codes optellen komen ze bij het grootste pakje met het echte paascadeautje en de laatste eitjes. (562+437=999)




Luna en Tias zijn erin geslaagd om op 1 eitje na alle eitjes te vinden (Het laatste zullen we wel eens tegenkomen 😉) en alle raadsels op te lossen binnen een uur. Knap!