donderdag 10 oktober 2013

Uit liefde voor mijn dochter

8 wordt ze al, 8 jaar, ongelooflijk. Morgenvroeg zal het 8 jaar geleden zijn dat de eerste signalen eraan kwamen dat ons eerste kindje zou geboren worden. Na een bezoekje aan het ziekenhuis, mochten we terug naar huis tot we 's avonds rond half 8 terugkeerden. Op 12 oktober 2005 om 12 minuten over 2 werd Luna geboren.
De maan zat in haar geboortekaartje verwerkt en was later ook het thema van haar geboortefeestje. Er werd haar meermaals verteld dat haar naam 'maan' betekent en als kleuter dacht ze dat zij de maan was. Een paar jaar geleden trof ik haar aan in haar kamer, aan het vensterraam, gefascineerd door de mooie maan. Soms laat ze het gordijn open, zodat het maanlicht naar binnen kan vallen. Ze heeft meer dan alleen haar naam met de maan.
Nu zijn we bijna 8 jaren verder. Morgen mag ze haar verjaardag vieren met haar klasgenootjes op school. Vorige week vierden we al samen met de familie.
En dan is er taart!
Een idee voor een taart of op zijn minst het thema voor de taart of het feestje zit meestal al een hele tijd in mijn hoofd, maar deze keer was het anders. Luna leest heel graag: veel boeken, maar ook strips en dan vooral F.C. De Kampioenen. Ik maakte in april al een taart in de vorm van een scrapbook naar aanleiding van mijn 10 jaar heen en weer rijden naar Eindhoven om te scrappen. Samen met mijn vriendin hebben we daar heel veel uurtjes ingestoken, maar het was met volle overgave, omdat er zoveel herinneringen aan vast zaten. Toen dacht ik er al aan om voor Luna een 'stripverhaaltaart' te maken, maar bij nader inzien was dat toch iets te veel werk en besloot ik het iets simpeler te houden. We hadden Luna en Tias  de week voordien verrast met een bezoekje aan Dreamland waar Herman Verbruggen kwam signeren.
Luna wilde ook graag een geboetseerd figuurtje op haar taart, dus werd het een voetbal in de kleuren van de ploeg met een Markske erop dat iets teveel chocomelk heeft gedronken :-). Luna was er heel blij mee en kwam een lieve knuffel geven. 

Voor haar taart op school was ik van plan om een bakvorm te gebruiken dat een voetbalstadion voorstelt om daar dan een kampioenenmatch van te maken, maar deze week vertelde Luna dat ze toch liever een boek wilde. Ze vertelde nog meer de voorbije dagen en gaf me steeds meer inspiratie. Zo hadden we het erover dat het nu echt wel herfst wordt en Luna antwoordde dat ze dat leuk vindt, omdat ze van de verschillende kleuren van de bladeren houdt. Ze is natuurlijk ook jarig in de herfst en dat maakt dit seizoen ook speciaal voor haar. 
Woensdag gaf ze me de laatste hint. In mijn auto ligt het CD'tje dat bij het boek 'Luna van de boom' hoort van Bart Moeyaert. Ze wilde ernaar luisteren en na de eerste maal, nog een keer en uiteindelijk nog een derde keer, omdat ze het zo mooi vindt. Ze kent het verhaal al langer en weet dat ze ook haar eigen gesigneerd exemplaar heeft, maar aangezien ze nog niet zo netjes omgaat met haar boeken, ligt het nog even opzij. Ze kan altijd mijn boek lezen beneden, zodat het nadien terug mooi bij de collectie kan staan. Wat wel leuk is, is dat ze het verhaal nu ook echt begrijpt en ze heeft natuurlijk gelijk dat het heel mooi is. 
Ik wilde niets verklappen over de taart en neen, ze mocht ook niet meehelpen. Ik wilde haar gewoon verrassen. Het is echt een taart geworden die ik maakte uit liefde. Ik wilde geen fouten maken en er echt iets moois van maken. Door het onderwerp dat ik zelf koos aan de hand van wat ze deze week vertelde, vond ik het ook heel leuk om met de decoratie bezig te zijn. Een boek (met in de titel de naam van mijn dochter) van mijn favoriete auteur verwerken tot een taart... dat doe je toch met liefde of niet? 
Ik ben heel erg benieuwd wat ze er morgen van zal vinden en ik hoop dat ze ook het verhaal kan vertellen in de klas. Is het morgen niet (Ze werken momenteel een ander boek uit en morgen is er de voorstelling.) dan misschien volgende week, maar wat ons betreft mag iedereen het mooie verhaal horen.